Kantelu koskee sitä että saako elokuvien esittelyfilmejä näyttää mainoskatkolla. 

Lähetyslistojen mukaan Babe, urhea pieni possu -elokuvan mainoskatkoilla on 20.6. esitetty American Gangster -elokuvan mainos ja seuraavan viikon elokuvia mainostava kooste, jossa on mukana elokuvat Perfect Stranger ja U-571.

Discovery Networks Finland noudattaa trailerien sijoittelussa KAVI:n ikärajoja ja on lisäksi linjannut, että aikuisille suunnattuja ohjelmamainoksia eli trailereita, jotka sisältävät toimintaa, väkivaltaa tai jännitystä ei tule sijoitella koko perheelle suunnattuihin sisältöihin vaikka trailerin sisältö ei ikärajojen puolesta sitä vaatisi. Toistaiseksi järjestelmään ei ole voitu asettaa estoja, jotka varmistaisivat, että trailereita ei vahingossakaan voi sijoittaa yllämainitulla tavalla. Linjaus on näin ollen ollut sijoittelijan vastuulla, mikäli traileri ei ole saanut K16 ikärajaa. Jos trailerissa on K16 ikäraja, sitä esitetään automaattisesti vain kello 21.00 jälkeen ja järjestelmään syötetään kellonaikarajoitus.

Kyseessä olevassa tapauksessa Discovery Networks Finland katsoo, että trailerit eivät sisällöltään ylitä K16 ikärajaa, joka rajaisi niiden esittämisen kello 21.00 jälkeiseen aikaan. Trailereita ei tästä huolimatta olisi tullut sijoittaa perhe-elokuvan mainoskatkoille, joten sijoittelussa on tapahtunut inhimillinen virhe.

Discovery Networks Finland on ottamassa käyttöön ns. ”clash code” toimintoa, jolla merkitään erikseen lasten- ja perhe-elokuvat ja estetään aikuisille suunnattujen trailerien esittäminen näiden ohjelmien mainoskatkoilla, vaikka itse trailerin sisältö ei sitä vaatisikaan KAVI:n ikärajaluokittelun puitteissa. Kun ”clash code” toiminto on käytössä, varmistutaan että kyseessä olevan tapauksen kaltaiset inhimilliset erehdykset trailerien sijoittelussa poistuvat.

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että myös yhden lastenohjelman tauolla esitetyissä esittelyfilmeissä on ollut toimintaelokuville tyypillistä vauhdikkuutta ja joissakin lyhytkestoisissa kohdissa näyttelijöillä on ollut myös kädessään ase. Neuvosto kiinnittää huomiota siihen, että mainostajan tulee olla huolellinen sijoittaessaan aikuisille suunnattuja esittelyfilmejä lastenohjelmien tauoille. Kysymyksessä olevissa esittelyfilmeissä ei kuitenkaan ole näytetty raakaa väkivaltaa.

Edellä mainitulla perusteella mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että mainokset eivät kokonaisuutena arvioiden ole ICC:n markkinoinnin perussääntöjen vastaisia. Mainokset eivät siten ole hyvän tavan vastaisia.